Szintimánia

Koródi Csaba honlapja

WORKFLOW-K HARCA

Van ez a nagyon divatos, fránya fogalom, hogy „workflow”. Azthiszem minden elektronikus zenész találkozik vele, még akkor is, ha „munkamódszer”-nek hívja. Nem kívánok okoskodni, sem átnyújtani a „szent grált”, csupán a sok-sok kísérletezésemet összegzem pár mondatban. Az írásom nem szól a Groovebox és a számítógépes zeneszerzés módszereiről, mert ezekről nincsenek megfelelő mélységű tapasztalataim, de ki-ki helyettesítse be a saját eszközeit a megfelelő pozícióba az eszmefuttatásomban.


LiPI's Korg RadiasLibrarian

Kicsit elektronikus zenész... kicsit programozó... kicsit műszaki "szaki". E három dolog együtt az ami miatt sokszor olyan dolgokat csinál amire maguk a hangszergyártók sem gondolnak. LiPI barátom a szintetizátorok és szintetizátoros zenék bűvölésében nagyon hasonló utat jár be mint én, és mégis egészen más szemlélettel. Ez a cikk a saját tollából, az ő szemszőgéből mutatja be a szintetizátorok megismerésének egy egészen más oldalát... és természetesen a címben szereplő saját programozású Korg RadiasLibrarian-jának a születését.


ROLAND VR-09

Jó zongora, funky-s elektromos zongorák és dögös Hammond orgona, mindezek pedig egy könnyen hurcolható csomagolásban. Nagyjából ezek kellenek egy színpadra. A Roland VR-09 kínálja mindezt a színpadon a legjobban uralható formában, és még egy csomó mindent, amiknek a bemutatásához még kevés is ez az írás.


KORG Electribe 2

Elődjei hagyományát követve ez is egy groove-masina, de ezúttal a tervezők sokkal tovább mentek és egy nagyon kreatív, VA és PCM hangforrású eszközt adtak a kezünkbe.


iPad és a zene

Az iPad-el való zenélés egy hatalmas témakör, több fórumon merül fel rengeteg kérdés és tőlem is kértek már több ízben információt, ezért úgy döntöttem, írok egy kis indulócsomagot az iPad-es zenéléssel most ismerkedők számára.


KURZWEIL Artis

A Kurzweil hangszereket és a V.A.S.T. rendszert egyfajta misztérium veszi körül. Mindenki tudja, hogy valami rettentő komoly és szerteágazó dologról van szó a Kurzweil hangszerek hangkeltésének metodikájában, de nem sok embert ismerek aki tudná is maradéktalanul kezelni és kamatoztatni. Az Artis ügyesen kombinálja hogy tartalmazza a V.A.S.T. rendszert is, de azt az egyszerű felhasználóknak érthető és használható csomagban kínálja.


YAMAHA MOX6

Első találkozásunkkor nem volt elég időm és segítségem hogy kiismerjem a MOX6-ot, ezért amikor hozzám került egy, sok kellemes meglepetés ért és olyan kreatív munkaállomást fedeztem fel benne, amiről muszáj volt szót ejtenem.


KORG MicroStation I

A KORG MicroStation tipikusan a "Kicsi a bors, de erős" esete. Méretei, billentyűzete, kijelzője alapján nem tartják túl sokra, pedig nagyon ügyes és jó hangú berendezés, ezért érdemes kicsit jobban bemutatni.


KORG MicroStation II

Úgy tűnik erről a kis kütyüről nem tudtam egy bejegyzésben elmondani mindent, így lefirkantottam ami még eszembe jutott.


KORG MicroSampler I

A KORG MicroSampler nekem személyesen az egyik kedvencem. Nagyon kreatívnak tartom a konstrukcióját, a használatát és jó dolognak hogy saját mintáinkból mi mindent ki tudunk vele alakítani. Üde színfolt a mai hangszeres felhozatalban, amikor gyakorlatilag teljesen elhanyagolják a gyártók a sampleres üzletágat.


KORG MicroSampler II

A MicroSampler-el teljesen egyedi hangmintákat rögzíthetünk, amiket hangolhatunk és komplett zenében önthetünk új formába. Ennek lehetőségéről és módjáról készült egy kis beszámoló.


KORG Monotron

A Monotron-ról az interneten fellelhető videókban zömében csak zajongásra és a hallgatóság őrületbe-kergetésére alkalmas felvételeket lehet találni. Ezt a tendenciát szerettem volna egy kicsit megtörni és bemutatni, hogy egy egyszerű samplerrel szinte teljes értékű hangkeltő eszközként használhatjuk fel a Monotron-t, amivel akár zenét is lehet komponálni.


KORG SR-1 hordozható rögzítő

Nem lehet ezt a kütyüt elég jól bemutatni. A KORG SR-1 avagy SOS nagyon kreatív lehetőséget ad a kezünkbe a végtelen számú sáv rögzítésének lehetőségével. Nagyon sok zeném, ötletem köszönhető neki. Erről próbáltam röviden képet alkotni.


Waldorf Rocket I

Nagyon ügyes, nagyon guszta és jó hangú analóg szintimodul a Waldorf Rocket. Bemutatni leginkább a hangján keresztül lehet. Ezt kíséreltem meg ebben a cikkben.


Waldorf Rocket II

Még mindig Waldorf Rocket. Ebben a beszámolómban azt próbáltam elmesélni, hogy hogyan lehet Midi szekvenszerrel többsávos zenét készíteni egy darab monofón szinti modullal.


KORG KingKorg

Megjelenésekor a KingKorg nagy durranás volt, először komolyan sem vettük a róla készült képeket, amit a ma divatos "fake"-nek gondoltunk. Ezért mikor kiderült hogy valóban egy megjelenő hangszerről van szó, siettem kipróbálni.


KORG Krome

A KORG Krome zenei munkaállomás egy erős, középkategóriás hangszer. A kisebb tesóknál mindent jobban tud, némi betekintést enged a nagyobb tesó a Kronos tudásába és teszi mindezt elérhetőbb áron.


KORG CM-200 BK

Ez egy egyszerű kontaktmikrofon, főleg hangológépekhez használatos a gitárra csíptetve. Ennek ellenére semmi akadálya, hogy dobgépbe, dobszintetizátorba csatlakoztassuk és dob triggerként alkalmazzuk.